Tälle sivuille olemme koonneet vinkkejä uusille ja vähän kokeneemmillekin kisailijoille kilpailukäytännöistä. Muistattehan, että seuran omat kisat ovat jäsenille ilmaisia eikä lajimaksuja tarvitse kilpailukalenteriin ilmoittaessa tehdä. Muiden lajien lajimaksut maksetaan takaisin Kilpailukorttisäännön mukaisesti. Kilpailukortti löytyy täältä. Jos haluat täyttää korttia sähköisessä muodossa, se löytyy täältä

Kesää suunnitellessa kannattaa käydä tutustumassa kilpailukalenteri.fi sivustoon. Haku-osion alta saa eri filttereillä helposti haettua itselleen sopivia kilpailuja. Vinkki: kesälomareissun yhteydessäkin on kiva katsoa löytyisikö lähialueella kilpailuja mihin voisi osallistua lomareitin ja aikataulun suhteen. Eli Kilpailukalenterissa kilpailuja on mahdollista selata aikajärjestyksessä kalenteria hyödyntäen tai hakemalla mm. ajanjakson, sarjan, lajin, piirin tai kilpailun luokituksen mukaan. Kun klikkaat kilpailun nimeä, pääset sivulle josta löydät kilpailua koskevat tärkeät tiedot ja ohjeet sekä ilmoittautumislinkin. Alueemme kisat on Etelä-Pohjanmaan alla ja Pohjanmaan kilpailut löytyvät Österbotten nimellä. Ilmoittautuminen kilpailukalenterin kautta ei ole mahdollista ilman voimassa olevaa lisenssiä. Tulospalveluohjelmat eivät tunnista lisenssittömiä urheilijoita.

Ilmoittautumisaika kisoihin normaalisti loppuu pari päivää ennen kisoja, mutta poikkeuksiakin on, eli seuraa tarkasti päivämääriä. Seura maksaa takaisin vain ennakkoilmoittautumishinnan lajimaksuista. Jälki-ilmoittautumismaksut takaisin vain poikkeustapauksissa.


Kilpailukutsut löydät

Kilpailukalenterista www.kilpailukalenteri.fi

Ilmoittautuminen on helppoa:

1) Kilpailukutsuista löydät sarjat, lajit, ilmoittautumisohjeet.

2) Jos täytät kuluvan vuoden aikana 12 tai 13, niin kilpailet 13 sarjassa jne. Vanhempiin sarjoihin voi osallistua nuorempanakin. Toki tähänkin sääntöön löytyy poikkeuksia esim. pm, am ja sm kilpailuissa, joten kannattaa aina lukea kilpailunjärjestäjän ohjeet tarkasti ennen ilmoittautumista.

3) Tarvitset voimassa olevan yleisurheilulisenssin, jotta voit osallistua kilpailuihin. Sen voit hankkia osoitteesta suomisport.fi


Osallistumismaksut

1) Maksun suuruus ja maksutapa mainitaan kilpailukutsussa. Maksaessasi laita tekstikenttään urheilihan nimi ja lajit ikäryhmineen. Esim. Kaisa Kisalainen T11 pituus ja 60m. Joku kisäjärjestäjä voi vaatia kuitin osallistumismaksuista, niin kannattaa ottaa kuva/ kuvakaappaus maksutositteesta, niin voi sen esittää tarvittaessa kisapaikalla.

2) Kisan urheilijoiden ei tarvitse maksaa osanottomaksua seuran omiin järjestämiin kilpailuihin

3) Seura maksaa Pm/ Sm kilpailujen osanottomaksut sinulle takaisin kauden päätteeksi seuraavien ehtojen täytyttyä:

- Kilpailukortti on oikein täytettynä kauden päätteeksi. Lähetä jokaisen kilpailun jälkeen tiedot lajeista, tuloksista ja sijoituksista numeroon 050 327 2320. Lähetä ne mielellään jo heti kilpailupäivänä, mutta viimeistään seuraavana päivänä. Kuva/video tulisi myös lähettää, että voimme ylläpitää meidän eri somekanavia. Kuva/ video voi olla myös yleiskuva kisapaikalta, jos et halua lapsesi kuvaa julkaistavan. Jos haluat täyttää korttia kauden mittaan sähköisessä muodossa, se löytyy täältä.

- Kuitit maksuista joko skannattuna, kuvakaappauksina tai paperiversiona. Mikä nyt kenellekin vain on helpoin tapa.

Osallistumismaksut maksetaan mikäli olet ilmoittautunut ajoissa. Jälki-ilmoittautumismaksut takaisin vain poikkeustapauksissa.


Kilpailuihin valmistautuminen

- Ota selville kilpailuiden alustava aikataulu. Seuraa kilpailunjärjestäjän www-sivuja, kilpailukalenteria tai live.tuloslista.com-palvelua. Lopulliset aikataulut muodostuvat osallistujamäärien mukaan.

- Ota ajoissa selvää, minne olet menossa ja miten sinne pääsee. Yhteiskyydityksiäkin kannattaa harkita kisa-aikataulujen niin salliessa.

- Valmistaudu säänmukaisella varustuksella. Seuravaatteet mielellään aina kisoissa, jos sellaiset omistat. Piirin-, alue- ja suomenmestaruuskisoissa, tulee olla seuran edustusvaate kilpailtaessa.

- Pakkaa kisoihin riittävästi vaatetta ja sääsuojia. Kesällä muista suojata myös pää auringolta, sekä iho aurinkorasvalla (sateenvarjo toimii myös hyvin hellevarjona).

- Muista varautua pitkään kisapäivään eväillä. Parhaita eväsruokia ovat hedelmät, leivät jne. Muista myös juotava. Paras janojuoma on vesi, toiseen pulloon voi ottaa mehua. Kisapäivän eväisiin eivät kuulu karkit, limsa ja muut herkut!


Ohjeita kilpailupaikalle

1) Kun saavut kilpailupaikalle, katso ensimmäiseksi lopullinen aikataulu. Alustava aikataulu on tiedotettu järjestäjien nettisivuilla tai kilpailukalenterissa, mutta aikatauluun on voinut tulla viimehetken muutoksia. WC-käynnit kannattaa myös ajoittaa heti kilpailupaikalle saavuttuasi tai hyvissä ajoin ennen lajisuoritusta.

2) Varmista osanottosi kilpailukansliassa/lajipaikalla/ verkkovarmistuksella. Osanoton varmistus on monesti juoksulajeissa 45min ennen lajin tai kilpailun alkua eli ole kilpailupaikalla riittävän ajoissa. Kenttälajien varmistukset ovat yleensä lajipaikalla noin 15-25min ennen lajin alkua. Myös verkkovarmistus saattaa olla joissakin kilpailuissa käytössä. Varmistusajat/ -tavat on yleensä merkitty kilpailukalenteriin, kilpailun järjestäjän toimesta.

3) Noudata varovaisuutta liikkuessasi kilpailupaikalla, varsinkin rataa ylittäessä. Keskiviheriöllle ei kannata mennä lainkaan, jos kilpailussa on heittolajeja. Lämmittelyalueet on yleensä ilmoitettu kilpailunjärjestäjän toimesta.

4) Ole myös suorituspaikalla hyvissä ajoin ennen lajisi alkua ehtiäksesi ottaa askelmerkit, suorittaa harjoitussuoritukset ja ilmoittaa lajista riippuen, aloituskorkeuden tai ponnistuskohdan. Siellä kerrotaan myös suoritusjärjestys ja tarkempia ohjeita kilpailijoille. Kerro myös toimitsijalle, jos juoksulajisi kenties osuu samaan aikaan kenttälajisi kanssa. Muista: juoksut menevät aina kenttälajien ohitse, eli jos olet kenttälajissa juuri kun myös juoksusi olisi, kerro siitä toimitsijalle varmistuksen yhteydessä, niin saat tehdä suorituksesi kenttälajissa juoksun jälkeen. Ilmoita toimitsijalle myös aina, jos lajin aikana tapahtuu esim. loukkaantuminen, eli et pysty jatkamaan kilpailua.

5) Kuuntele kuulutuksia. Pikajuoksujen eräjaot kuulutetaan vähän ennen lajin alkua. Kuulutuksilla kerrotaan myös palkinnonjakojen ajankohdat, mahdolliset aikataulumuutokset, lämmittelyalueet yms. tärkeitä ohjeita.


Kilpailujen tulokset

1) Tulokset julkaistaan netissä www.tilastopaja.fi (kilpailun jälkeen) sekä tulospalvelussa esim. live.tuloslista.com palvelussa. Tuloslista-palvelun ollessa käytössä, pystyt helposti seuraamaan omia, sekä muiden suorituksia.


Tärkeää

1) Pidä kilpailuissa hauskaa. Osanotto on kaikkein tärkeintä ja parhaansa yrittäminen.

2) Mitä reilummin käyttäydyt, sitä enemmän saat uusia kavereita. Tsemppaa ja kannusta myös kilpakavereitasi.

3) Pidemmälle, korkeammalle ja nopeammin, mutta muista, että kilpailet vain itseäsi varten. Muista rentous; liika yrittäminen voi kostautua.

4) Kilpailuissa tulee onnistumisia ja epäonnistumisia. Ne kuuluvat asiaan.


Yleisurheilulisenssi

Kukin vanhempi/ huoltaja hankkii lisenssin kasvatilleen itse. Sen voit helposti hankkia osoitteesta suomisport.fi

Onko sinulla voimassa oleva lisenssi? Asian voit tarkistaa myös www.kilpailukalenteri.fi:stä oman seuran urheilijaluettelosta; että löytyykö tietosi sieltä. Sen saa auki, kun alkaa tehdä ilmoittautumista johonkin kilpailuun, johon ilmoittautuminen on käynnissä, mutta muista keskeyttää ilmoittautuminen, ellei kisa ole sellainen, johon aiot osallistua.



Onnea kilpailuihin toivottaa: