Suuntaa luontoon – luontoliikuntahanke kannustaa ja ohjaa nuoria liikkumaan luonnossa
SuunnistusJulkaistu: 06.05.2020 00.00

Suuntaa luontoon – luontoliikuntahanke kannustaa ja ohjaa nuoria liikkumaan luonnossa

Alahärmän Kisa on lähtenyt mukaan kaksivuotiseen Suuntaa luontoon – Nuorten luontoliikunnan harrastusmahdollisuuksien parantaminen luontoliikuntahankkeeseen. Hanketta isännöi Lapuan Virkiä yhteistyössä Kauhavan seurojen Alahärmän Kisan, Kauhavan Wisan ja Kortesjärven Järvi-Veikkojen kanssa. Kehittämishanke on saanut rahoituksen Leader Aisapari ry:ltä ja se toteutetaan Lapuan ja Kauhavan alueella 1.4.2020-31.7.2022.

Hankkeen projektipäälliköksi valittiin Tero Viljanen (46), joka aiemmin toimi Virkiän URHEA-hankkeen projektipäällikkönä vuosina 2016-2018 ja on sen jälkeen toiminut Virkiän suunnistusjaoston osa-aikaisena seuravalmentajana. Viljanen on jo aloittanut työssään projektipäällikkönä.

Seurojen välisellä yhteishankkeella on tarkoitus järjestää alueen nuorille erilaisia yhteisiä ja alueella kiertäviä luontoliikuntaharjoituksia ja tapahtumia. Tällaisia ovat mm. erilaiset suunnistusharjoitukset, metsävaellukset, polkujuoksulenkit, lamppulenkit ja lajikokeilut uusiin ja erilaisiin luontoliikuntamuotoihin. Myös yhteistyötä muiden luontoliikuntatahojen kanssa tehdään hankkeen aikana varsinkin erilaisten yhteisten tapahtumien muodossa. Myös tavalliset kuntoilijat ja kuntalaiset pääsevät osallistumaan osaan tapahtumista.

- Hankkeen yhtenä tärkeänä tavoitteena on auttaa nuoria löytämään oman luontosuhteensa aivan uudella tavalla. Tälle nykyajalle on ominaista, että monet nuoret ovat varsin vieraantuneita luonnosta ja luonnossa liikkumisesta. Tämän hankkeen avulla toivomme nuorten saavan koko elämän kestävän innostuksen luonnossa liikkumiseen, projektipäällikkö Tero Viljanen kertoo hankkeen tavoitteista.

Hankkeen aikana perustetaan myös oma harrastekerho niille nuorille, joilla ei ole varsinaisia kilpailullisia tavoitteita suunnistuksessa tai muissa lajeissa, mutta jotka tykkäävät muuten liikkua luonnossa ja harrastaa luontoliikuntamuotoja ja toimia seuratoiminnassa muulla tavoin kuin kilpailemalla. Tällaisten nuorten kohdalla voi lopettaminen tulla helposti kyseeseen, mikäli he kokevat, ettei heille mielekästä toimintaa ole tarjolla.

Koronavirusepidemia tuo omat haasteensa myös tämän hankkeen toimintaan, mutta omatoiminen luonnossa liikkuminen on onneksi edelleen mahdollista, mikä on mahdollistanut hankkeen käynnistämisen. Hankkeessa on aloitettu toistaiseksi omatoimisilla suunnistusharjoituksilla ja vaelluksilla ja tehty esimerkiksi erilaisia suunnistusratoja, joita nuoret ovat voineet omatoimisesti käydä suunnistamassa. Alahärmän Kisan kartoilla tehdyistä harjoituksista löytyy valmiiksi tulostetut kartat Yliviitalan liikuntakeskuksen seinässä olevasta postilaatikosta. Varsinaisia johdettuja yhteisharjoituksia päästään aloittamaan kesäkuusta lähtien.

Hankkeen kotisivut: www.suuntaaluontoon.fi https://www.facebook.com/suuntaaluontoon/ https://twitter.com/Suuntaaluontoon https://www.instagram.com/suuntaaluontoon/